Hamilelikte Şeker Yüklemesi







     Merhaba, sevgili anne adayları. Bu   yazımda sizlere şeker yüklemesi nedir,  ne zaman ve neden yapılır konularında  bilgi vermek istiyorum.

     Şeker yüklemesi, adından da   anlaşılacağı üzere, hamile kadının 50   gram glikoz tüketmesiyle yapılır.   Hamileliğin 24-28. haftalarında yapılır.
 Birinci derece akrabalarında veya
 gebenin kendisinde şeker hastalığı   olması, gebeliği ve dolayısıyla da   bebeği etkilemektedir. Bu nedenle olası bir   etkiye karşı vücuda şeker yüklemesi yapılır.

     Gebelikte fetüsün gelişiminin     sorunsuz bir şekilde devam etmesi ve   olası ihtiyaçlarının karşılanması, anne   adayında hormonal değişimlere neden   olur. Sağlıklı gebeler bundan çok fazla   etkilenmezken, şeker hastalığı risk   grubunda olanlar olumsuz etkilenirler.   Bu süreçte kendileri ve bebekleri için   sorunlar oluşabilir.

     Bebeğin anne karnında glikoz   ihtiyacı vardır ve anne adayında   insülin direnci oluşmaktadır. Gebelik   sorunsuz devam ederse, bu durum   kendiliğinden geçer.

     Gebe kadınlarda, şeker hastalığı   kontrolü için 24-28. haftalarda şeker   yükleme testi yapılır. Risk taşıyan   gebelerde, şeker yüklemesi daha erken   yapılabilir.

     Aylık kontrolüm için doktora   gitmiştim. Doktorum bir sonraki hafta   karnım aç gelmemi ve şeker yüklemesi   yapacağını söyledi. Ertesi hafta aç   olarak geldim ve ilk önce kan tahlili   yapıldı. Eczaneden 50 gram glikoz   aldım. Limonlu, şekerli su gibi bir tadı   vardı. Mide bulandırıcıydı ancak şeker   testi için maalesef içtim. Bir saat sonra   ikinci kez kan alındı. Değerlerime   bakıldı ve her şey normaldi. Eğer şeker   ile ilgili bir sorun olmuş olsaydı,   doktorum bana gebelik diyeti   yazacağını söylemişti. Sonuçlar normal
çıktığına göre, buna hiç gerek kalmadı.

     Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. 

    Takipte kalın...

   Hoşçakalın...
   

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebeğim Kaç Haftalıktı?

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Sancısız Doğum Mu Olurmuş?