Hamileyken Bunları Asla Yeme!


     Merhaba, sevgili anne adayları. Bir önceki yazımda hamilelikte mutlaka tüketilmesi gereken besinleri anlatmıştım ve şimdi de hamilelikte asla tüketilmemesi gereken besinlerden bahsedeceğim.

     ■ İlk olarak hepimizin de bildiği üzere çiğ veya az pişmiş et, balık, tavuk gibi ürünler. Bu tür az pişmiş ürünler düşüğe veya doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavuk gibi ürünleri hiç pembelik kalmayana kadar pişirmeniz en doğrusu olacaktır. "Hatır için bile olsa hamileyken çiğ tavuk yemeyin." bir dost...

     ■ Çiğden bahsetmişken bunu da atlamayalım: Az pişmiş veya çiğ yumurta. Az pişmiş yumurtalar bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir ve hamile kadının ishal olması da kaçınılmazdır. Ayrıca gıda zehirlenmesine de yol açabilir. Hatırlıyorum da küçükken rahmetli anneannem bize toz şekerli çiğ yumurta verirdi, sesimiz güzel olsun diye. Sonucu merak etmişsinizdir. Sonuç mu? Kimseden herhangi bir farkı olmayan, gayet sıradan bir ses. Boşuna içtik o kadar çiğ yumurtayı. Neyse, çiğ yumurtadan konu nerelere geldi? Dönelim konumuza.


     ■ Sucuk, salam, sosis gibi üretim aşamasında fazla işlem gören şarküteri ürünleri. Bu ürünler çok fazla işlem görmüş olduğundan, içinde mikrop barındırabilir. Ayrıca işlem görmüş şarküteri ürünleri, çok fazla sodyum içerdiğinden hamilede şişkinliğe ve hazımsızlığa neden olur.

     ■  Pastörize edilmemiş süt ve peynir. Pastörize edilmemiş peynirler erken doğum, düşük ya da doğum kusurlarına neden olabilecek bakteriler içerir. Oysa ki pastörize edilen peynir, hamileler için doğal bir kalsiyum kaynağıdır ve sıklıkla tüketilmelidir.

     ■ Ciğer de hamilelikte fazla tüketilmemelidir. Az miktarda ciğer tüketmek sağlıklıyken, fazla tüketmek içeriğinde çok fazla bulunan A vitamini nedeniyle vitamin zehirlenmesine ve doğum kusurlarına neden olabilir. Ne demiş atalarımız? Azı karar, çoğu zarar. Her şeyin fazlası zarar verir.


     ■ Cips ve kızartmalar hamilelikte çok fazla tüketilmemelidir. Hazır cipslerde veya yaptığımız kızartmalarda çok fazla yağ vardır ve bu yağ kolesterolü olumsuz etkiler.

     ■ Midye, istiridye, karides gibi kabuklu ürünler de hamileyken tüketmemen gerekenlerdendir. Bu tür kabuklu gıdalar içerisindeki yüksek cıva nedeniyle anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Ben hamileliğimde bolca midye yemiştim. Yemiştim ama doktor kontrolüne kadar da içim içimi yemişti. Bende herhangi bir etki göstermedi ama siz yine de doktorunuza danışın.

     ■ Asitli içecekler ve hazır meyve suları. Hem içlerinde çok asit var, hem de çok fazla şeker içeriyor. Bebeğinize zarar verebilir. En iyisi, meyveyi normal olarak tüketin veya kendiniz meyve suyu yapın. Ben, hamileliğimde asitli içecek tüketmek istediğimde " Sana da bebeğe de gaz yapar, bebek gaz sancısı çekip durur." dediler çevremdekiler. Ben de içmedim tabii. Şimdi de kızım iki aylık ve emziriyorum. Sütten geçer de gaz yapar diye yine içemiyorum. Zararlı olduğunun bilincindeyim ama işte insan arada sırada bu tür şeyler de tüketmek istiyor. Siz yine de hamilelik sürecinde dikkat edin de sonra sıkıntısını yine siz çekersiniz.

     ■ Bitki çayları. Baktığınız zaman gerçekten aşırı masum duruyor ama o kadar da masum değil aslında. Henüz, hamilelik üzerindeki etkileri çok fazla araştırılmamış ve tam olarak sonuçları da belli değil. Ancak bazı bitki çaylarının fazla tüketildiğinde doğum sancılarını başlattığı, düşük ya da erken doğum yaptırdığı düşünülüyor. Bu dönemde zayıflama çaylarından hiç bahsetmiyorum bile. Size ve bebeğinize ciddi zararlar verebilir. Doktorunuza danışmadan tüketmeyin.

     ■ Alkol tüketmek bebeğin gelişimini olumsuz etkiler ve öğrenme bozukluğu, konuşma güçlüğü, hiperaktivite gibi durumlara yol açabilir. Ayrıca erken doğum veya düşüğe de neden olabilir.

     ■ Abur cuburlar ve her türlü şekerli gıdalar. Bunlar da hamilelikte tüketilmemelidir. İçerisindeki zararlı maddeler, yağlar ve şeker kanserojen madde içerir ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyerek, bebeğin aşırı kilolu olmasına neden olur.

     ■ Aşırı tuzlu ve baharatlı gıdalar. Bu tür gıdalar yüksek tansiyon ve tansiyona bağlı kalp damar hastalıklarına neden olur. Tabii bu durum bebeği de olumsuz etkiler.


     ■ Hamilelik döneminde çay, kahve gibi kafeinli gıdaları da fazla tüketmemeye özen gösterin. Günlük 300 mg.dan fazlası düşüğe neden olabilir. Oysa ki günlük 200-250 mg kafein, gebelik diyabetini önler. Bu da yaklaşık olarak 3 bardak çay, 2 fincan kahve veya 250 gram çikolata yemeye eş değerdir. Yani gün içinde bu miktarlar kadar tüketebilirsiniz. Hepsini birden aynı gün yemeyin de, sıkıntı olmasın. Hepsinden yemek isterseniz de azar azar yiyebilirsiniz tabii.

     ■ Son maddeye geçecek olursak, bol bol sebze, meyve tüketin ancak bunları güzelce yıkamadan asla tüketmeyin. Özellikle ıspanak gibi sebzeleri sirkeli suda çok iyi yıkayın ki içindeki bakteriler size ve bebişe zarar vermesin.

     Bu yazımı burada bitiriyorum. Küçük bir dipnot: Blogdaki "Abone Ol" butonuna tıklayarak, yeni yazılarımı ilk siz okumuş olursunuz. Siz de tüketilmemesi gerektiğini düşündüğünüz şeyleri yorumlarda paylaşabilir, böylece hamilelere bilgi vermiş olursunuz. 

     Bir sonraki yazıma kadar

    Merakta kalın...

  Hoşçakalın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebeğim Kaç Haftalıktı?

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Sancısız Doğum Mu Olurmuş?