Hamileyken Bunları Mutlaka Ye!


     Merhaba sevgili anne adayları. Bu yazımda hamileyken mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden bahsetmek istiyorum.

     Öncelikle hamilelik demek, sadece kendin için beslenmek demek değildir ki bunu hepimiz biliyoruz zaten. Kendinle birlikte evladın için de beslenirsin. Yediklerine dikkat eder, ona zarar verecek veya onu rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durursun. Neyse şimdi gelelim mutlaka tüketmen gereken yiyeceklere.




      ~ Su: Her şeyin başı sağlıktır ve sağlıklı olmak için, su tüketimi şarttır. Normalde 8 bardak yeterli olurken, hamile bir kadın en az 10 bardak su tüketmelidir. Bebeğin gelişimi, içinde bulunduğu amnion sıvısı için ve annenin böbrekleri, bağırsakları kısacası sağlığı için su tüketmesi son derece önemlidir.

     ~ Kalsiyum: Kalsiyum denildiğinde ilk akla gelen dişlerin ve kemiklerin sağlamlığıdır. Kalsiyum bebekler için de anneler için de çok önemlidir. Hamilelik döneminde yeterli miktarda kalsiyum almayan anne, ileriki yaşlarında kemik erimesi hastalığı ile mücadele etmek zorunda kalabilir. Bebek, annesini çok da umursamadan, kendi kemik gelişimi ve bedensel işlevleri için annenin kemik depolarında hazır bulunan kalsiyumu alır, bunun sonucunda annede kalsiyum ihtiyacı oluşur ve vücutta kasılmalar baş gösterir. Zamanla da bu kasılmalar kemik erimesine doğru yol alır. Hamileler kalsiyum ihtiyacını gidermek için peynir, süt, yoğurt, yeşillik, lahana gibi ürünlerden tüketmelidir.

     ~ Folik asit: Hamilelikten önce veya hamilelik döneminde folik asit kullanmak, bebeğin omurgasında ve beyninde oluşabilecek hasarlar için koruyucu kalkan görevindedir. Hamileliğin 3. ve 4. haftalarında bebeğin beyin gelişimi olur ve bu dönemlerde yani hamileliğin ilk aylarında folik asit ihtiyacı artar. Ayrıca folik asit, açık omurga gibi beyin ve omurilik merkezli doğum kusurlarını önler. Mercimek, kuru fasulye, yumurta, muz, ıspanak gibi besinler folik asit açısından zengindir.

     ~ Demir: Halk arasında "kansızlık" olarak bilinen, anemi hastalığının önlenmesinde demirin faydası büyüktür. Demir eksikliği gebelerde halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, devamlı uyku hali gibi rahatsızlıklara yol açar. Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, balık, yumurta ve beyaz et başlıca demir kaynaklarındandır. 

     ~ Protein: Hücre büyümesini ve gelişmesini sağlar. Proteinler kasları güçlendirir, kansızlığı önleyerek vücut direncini yüksek tutar. Süt, et, yumurta, tavuk, balık gibi hayvansal gıdalarda ve ceviz gibi kabuklu yemişlerde bol miktarda protein bulunur. 

     Evet, sevgili anne adayları. Hamilelikte bu besinleri tüketerek bebeğiniz ve kendiniz için güzel bir yatırım yapmış olursunuz. Bu yazımı burada bitiriyorum. 

     Takipte kalın...

   Hoşçakalın...


 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebeğim Kaç Haftalıktı?

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Sancısız Doğum Mu Olurmuş?