Hamileyken Vücutta Neler Olur?


     Merhaba, bugünkü yazımda   hamilelikte vücutta görülen   değişimlerden bahsedeceğim. 
   
     Hamilelik ve doğum, hayatınızda bir   dönüm noktası sayılabilir. Daha düne   kadar anne-babadan harçlık alırken,   bugün doğum sonunda bir bakmışsınız   ki kendiniz anne oluvermişsiniz ve   eşiniz de baba. İlk ve en önemli   değişimlerden biri budur. Gelelim diğer
 fiziksel değişimlere.

     Hamilelik süreci zorlu bir süreçtir.   İlk öğrendiğinizde, bebeği kucağınıza   alabilmeniz için 9 ay beklemeniz   gerekecek. Bu süreçte bebeğiniz için   hazırlıklar yapacaksınız. Sadece siz   değil, vücudunuz da doğacak bebeğiniz   için hazırlıklar yapacak. Tabii bu   hazırlıklar, fiziksel ve duygusal olarak   değişimlere neden olur. 

             Genel Değişiklikler

     •İlk olarak hepinizin de bildiği üzere   kilo artışı olur. Bebeğiniz, karnınızda   büyüdükçe sizin de kilonuz günden   güne artar. Gebeliğin sonuna   gelindiğinde, 11 ile 14 kilo arasında   kilo almış olmanız normaldir.   Hamilelikte en çok kiloyu ikinci 3 aylık   dönemde alırsınız. Yaklaşık olarak   haftada yarım kilo alabilirsiniz. 

     •Bebek büyüdükçe, karın da ağırlaşır
 ve bu yüzden sizin de duruşunuz değişir. 

     •Bazı kişilerde iştah artışı olurken,   bazı kişilerde de iştahsızlık baş   gösterir. Kokulara karşı hassasiyet   gösterir ve bu da yemesini azaltır.   Yumurta, salça gibi ürünleri   kullanmak istemez. Bende ise tam tersi   olmuştu, yani iştahlılık. Hep zaten   bende ters etki yapar. Stres birçok   kişiyi zayıflatırken beni şişmanlatır.   Hamileliğim boyunca 20 kilo aldım ve   hala daha da vermek için uğraşıyorum.
 O yüzden size naçizane tavsiyem,   beslenmenize çok dikkat edin. Neyse   ben yazıma devam edeyim. Bazı kişiler   ise yenilmeyecek maddelere   karşı,   yoğun bir tüketme arzusu   duyarlar.   Toprak, taş, kum gibi... 

     •Göğüsler büyür ve dolgunlaşır. Bu   da acı ve ağrıya neden olur. Bunun için   göğüslerinize lahana yaprağı   koyabilirsiniz. Acısını hafifletir. 

    • İlk 3 aylık dönemde zaman zaman   bulantı ve kusmalar meydana gelebilir.
 Benim hamileliğimde ise bulantı   olmadı. Sadece birkaç kez kusma oldu.   Onda da yediğim şeyler dokundu   sanırım. Yani anlayacağınız   hamileliğim gerçekten güzel geçti.   Aman maaşallah diyelim.

     •Hamilenin nefes alış verişi hızlanır   ve değişir. En ufak şeyde tıkanma   yaşar. 

     •Kalbin pompaladığı kan miktarı   artar ve nabız yükselir. 

     • El, ayak ve bacaklarda ödemler   oluşur. Bazı kadınlarda varis de   oluşabilmektedir. 

     •Saç ve dişlerinizde hassasiyet   oluşur. Saçlarınız dökülür veya dişiniz   kanayabilir. Benim saç problemim   olmadı ama dişlerim çok hassaslaştı.   Doğumumun üzerinden 2 ay geçmiş   olmasına rağmen dişlerimin   hassasiyeti devam ediyor. En ufak şeye   bile kanıyor.

     •Hamile kadın duygusal olarak da   değişiklik yaşıyor. Ani duygu   değişimleri olabilir. Bir an gülüyorken,   hemen ardından hiç sebepsiz yere   ağlayabilir ya da aniden sinirlenebilir.   Bu dönemlerde çevredekilerin anlayışlı   olması çok önemli. Hamileliğimde   eşim, çikolata yememe izin vermedi   diye ağlamıştım. Oysa ki haklıydı. Gün   içinde çikolata yemiştim çünkü. 

     Neyse, şimdilik anlatacaklarım bu   kadar. Umarım birilerine yardımcı   olabilirim. Evlat sahibi olmak isteyen,   herkesin dileğinin kabul olmasını   temenni eder, yazımı burada   noktalarım. 

      Takipte kalın...

     Hoşçakalın...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bebeğim Kaç Haftalıktı?

Doğum Çantasında Olması Gerekenler

Sancısız Doğum Mu Olurmuş?